Over mij

Edin van der Ham

Het is voor mij nog steeds prachtig om te zien, hoe de genezende kracht in de kruiden zelf te lezen is.
De eerste keer mocht ik dat ervaren tijdens een tuinweek in 1994. Het was een onthulling van de kruiden aan mij, waardoor er een nieuwe wereld voor mij openging. Ik was zo geraakt, dat ik de 3-jarige Opleiding Kruidengeneeskunde van Het Kruidenrijk in Haaren ben gaan volgen. Steeds weer mag ik kruiden beleven door voelen, kijken, ruiken en proeven.
Door me te verdiepen in “het handschrift” van de kruiden leerde ik ze steeds beter kennen en hun geneeskrachtige werking begrijpen. Het is een verrassende ontdekking, dat er in de natuur zoveel kruiden te vinden zijn. Bijna alles wat wij onkruid noemen, is eetbaar en/of geneeskrachtig. Leuk is ook de folklore: de plantenverhalen, geloof en bijgeloof, symboliek en oude gebruiken.

In 1998 behaalde ik mijn Diploma Kruidengeneeskunde. Sinds 2005 verzorg ik workshops, lezingen, cursussen en kruidenwandelingen voor allerlei groepen mensen.
De onderwerpen zijn:
geneeskracht, folklore en volksgeneeswijze van kruiden, bomen, natuurlijke middeltjes. Graag wil ik mijn kennis en deskundigheid met anderen delen. Ook zij hebben hun vragen en ervaringen.
Het uitwisselen met elkaar is een belangrijk onderdeel voor ieder, die aan een workshop of wandeling deelneemt.
De natuur zelf biedt je alles om de zelfgenezende krachten van je lichaam te bevorderen.

Ook natuurlijke middeltjes hebben wonderlijke geneeskrachtige werking. En zij kunnen helpen bij kleine klachten en kwalen. Anders gezegd: Alles wat in de keukenkast staat is ook geneeskrachtig. Het is vreugdevol om mensen voor de hand liggende mogelijkheden aan te reiken, waarmee ze zichzelf kunnen helpen om hun gezondheid in eigen hand te nemen.
Ik geniet er echt van, als ik weer mag bijleren. Ik werk regelmatig samen met het IVN.
Najaar 2010 ben ik een weekend naar Orval geweest om onder leiding van een kruidenvrouw de natuur in te gaan, van alles te verzamelen, klaar te maken en het daarna op te eten. Wat een ervaring: eten uit de natuur!
In 2011 behaalde ik het attest Volksgeneeskundige Adviezen aan de Europese Academie te Antwerpen. In datzelfde jaar heb ik genoten van de kruidentuinweek in Stoutenburg. In 2012 behaalde ik het attest Vitaal door Voeding. In al mijn workshops leer ik weer bij.

Kruiden en natuurlijke middeltjes maken mensen blij en ik mag mensen blij maken met kruiden en natuurlijke middeltjes!